19Apr
By: Jan Proesmans Aan: april 19, 2017 In: ASQ, Printing Comments: 0

“Welke afwerking kiest u voor uw drukwerk?” Een veel gestelde vraag die regelmatig leidt tot een moment van stilte bij de consument. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de kennis van de consument verder reikt dan de echte basisprincipes van drukwerk. Dat is niet meer dan logisch aangezien het grote aantal opties dat er tegenwoordig is voor de afwerking van uw drukwerk. We zetten het graag even op een rijtje zodat je de volgende keer een overtuigde keuze kan maken en jouw drukwerk de uitstraling krijgt die het verdient.

Jouw eindproduct ziet er namelijk nog beter uit wanneer deze voorzien is van een professionele afwerking. Bovendien verhoogt een goede afwerking ook de levensduur van het product én straalt het meer kwaliteit uit dan een onafgewerkt product.

Verdeleling papier

Veredeling van papier zorgt voor een luxe beschermlaag op jouw drukwerk. De keuze voor een bepaalde soort veredeling van het papier hangt er dan ook vooral van af wat je met het drukwerk van plan bent. De meest voorkomende mogelijkheden:

  • UV spotten
  • Lamineren
  • UV lakken
  • Foliedruk

UV spotten

spotuvWanneer je bepaalde delen van jouw drukwerk extra wilt laten opvallen door deze te voorzien van een glanzende laag, dan kan dat door middel van UV spotten. Op deze manier laat je bijvoorbeeld het onderwerp van jouw flyer meer opvallen en tot leven komen. Je kan er voor kiezen om enkel gebruik te maken van de UV spot techniek, maar wij kiezen er altijd voor om een mat laminaat onder de UV spot aan te brengen voor een extra mooi resultaat.

Lamineren

Door jouw drukwerk te laten lamineren, verhoog je de gebruiksduur en geef je jouw drukwerk bovendien meer uitstraling. Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua uitvoeringen, zoals leer, linnen en zand. Toch zijn mat, hoogglans en soft touch laminaat nog altijd de meest gebruikte. De aard van het drukwerk zal vooral bepalend zijn voor de uitvoering die je kiest. Een opvallende glanzende flyer of een meer chique folder voorzien van een soft touch laminaat. Jouw drukwerk wordt van beschermend laminaat voorzien doordat het laminaat verwarmd over het drukwerk gespannen wordt en vervolgens als deze droog is, tot het juiste formaat wordt gesneden. Door jouw drukwerk te lamineren, wordt het steviger en het voorkomt scheuren.

UV lakken

Net als een glanslaminaat, zorgt UV lak ervoor dat het gehele drukwerk voorzien wordt van een glanzende laag. Het papier wordt echter wel niet zo zeer verstevigd en het voorkomt geen breuklijnen. Bovendien is het ook minder goed bestand tegen vocht dan een glanslaminaat. Wij adviseren daarom eerder een glanslaminaat.

Foliedruk

Voor een extra luxe uitstraling met goud of zilver erin verwerkt, dan is foliedruk de methode die je zoekt. Bij foliedruk wordt er gebruik gemaakt van een speciale drukmethode dat met behulp van een messing stempel en een temperatuur rond de 130 graden folies in zilver of goud aanbrengen op jouw drukwerk. Ideaal voor chique kerstkaarten, unieke uitnodigingen, certificaten of diploma’s.

Nog vragen?

We hopen u hiermee een betere kijk te geven op de verschillende manieren om jouw drukwerk te veredelen en daardoor een nog mooiere uitstraling te geven. Het belangrijkste is om altijd een keuze te maken in functie van het doel van jouw drukwerk. Het drukwerk moet immers qua stijl, functie en levensduur passen bij het doel en het bijbehorende bedrijf, dienst of evenement dat je wilt promoten.

Vraag advies op maat