19Apr
By: Jan Proesmans Aan: april 19, 2017 In: ASQ, Printing Comments: 0

Drukwerk kort uitgelegd

Drukwerk betekent kortom het bedrukken van een drager (meestal papier) met inkt. Sedert enkele jaren spreekt men steeds vaker ook over digitaal printen. Die techniek is voornamelijk geschikt voor grote formaten en kleine oplages. Meer verschillen tussen digitaal printen en drukken kan je lezen in volgend artikel: “Het verschil tussen digitaal drukken en offset drukken – maak de juiste keuze”

4_colour_printBij drukken zijn er verschillende methoden zoals zeefdruk en offset. Offset is het overzetten van inkt op het papier door middel van platen. Elke kleur heeft zijn eigen drukgang en daarvoor moet zo’n plaat worden gemaakt. Voor full-colour (CMYK) drukwerk moeten er vier platen gemaakt worden. Deze platen zijn kostbaar om te produceren en dat maakt dat de opstartkosten vaak aan de hoge kant zijn. Met full-colour drukwerk kun je vrijwel alle kleuren maken (uitzonderingen zijn goud, zilver en fluorkleuren).

 

Vroeger drukten bedrijven vaak het huisstijldrukwerk in één pantone-supportimage1of twee kleuren PMS (Pantone® Matching System). Doordat je drukt in één of twee kleuren scheelt het kosten in het produceren van platen en zijn de opstartkosten ook een stuk lager.

 

Belangrijke factoren die invloed hebben op de prijs

Om prijzen voor drukwerk goed te kunnen vergelijken is het belangrijk dat je rekening houdt met alle factoren en deze ook gelijk houdt bij het aanvragen van offertes. Wanneer één van de factoren aangepast wordt zal dit ook een invloed hebben op het product of het proces en dan ga je appels met peren vergelijken. Het drukwerk en uiteindelijk ook de prijs is afhankelijk van:

  • Druktechniek (aantal kleuren)
  • Oplage (aantal)
  • Formaat
  • Levertijd
  • Drager (papier, plastic, karton, folie,…)
  • Afwerking (laminaat, stansen, perforeren, vouwen,…)

Nog steeds niet zeker wat voor jou noden de beste keuze is?

Vraag een gratis proefpakket aan

 

Stuntprijzen op het internet

rsz_business-money-pink-coinsOnline kom je steeds vaker interessante aanbiedingen tegen, maar is het daadwerkelijk zo goedkoop? Zoals in elke branche gebruikt men dit om geïnteresseerden te lokken. Wanneer
je offertes in detail gaat bekijken zul je merken dat het de moeite waard is om prijzen te vergelijken. Daarnaast is er nog service. Een belangrijke factor die niet afhankelijk is van de prijs. Er kan altijd onverhoopt iets niet volgens plan verlopen. Denk maar aan een verkeerde afwerking, te late levering voor die belangrijke beurs of kleuren die niet overeen komen met wat jij in gedachten had. De service en flexibiliteit van een drukkerij betekent dan erg veel.

ASQ hecht hier enorm veel belang aan. Wij zijn als drukkerij bereikbaar en we denken mee met de klant. Zo kun je alles mooi afstemmen en weet je ook dat de afspraken nagekomen worden.

Advies op maatOfferte aanvragen