05Okt
By: Jan Proesmans Aan: oktober 05, 2017 In: ASQ, Bieretiketten Comments: 0

Bier proeven is niet vanzelfsprekend. Alvorens te beginnen valt er heel wat te leren. Bereid je voor op het proeven met deze 7 stappen, download je eigen scorefiche en word een expert in bierproeven :-)!

1. Bescherm je smaken

  • Eet niet te pikant of met veel look voor je bieren gaat proeven
  • Wees bovendien voorzichtig met parfum of aftershave. Dit dit beïnvloed je geuropname en dus ook je smaak.
  • Draag geen lippenbalsem of lippenstift.
  • Geef je smaak en geur de kans om tot rust te komen tussen het proeven door
  • Drink water en eet een droge kraker of wat brood tussendoor
  • Proef uit kleinere proefglaasjes zodat je niet beïnvloed wordt door de alcohol
  • Indien je rookt, rook ver genoeg weg van waar je proeft

 

2. Leer hoe te ruiken en te proeven

  • Eerst ruik je aan je bier met enkel je neus, ontdek de vervliegende aroma’s.
  • Dan houd je het glas zo dat je de aroma’s zowel met je neus als mond binnenkrijgt en ruik je tot achter in je mond, en hoog in je neus.
  • Nip aan het bier zodat er een beetje op je tong komt, onthoud de eerste smaaksensaties.
  • Proef opnieuw en laat het bier rondgaan in je mond, slik het dan door.
  • Beschrijf het mondgevoel en de smaken die zich ontwikkelen als het bier opwarmt in je mond.
  • Proef opnieuw en let op de nasmaak, op hetgeen dat blijft hangen na het proeven.
  • Blijf je smaken trainen, doe dit bij alles wat je drinkt of eet.
  • Ruik ook aan wat je ziet, aan bloemen, kruiden, …
  • Beeld je hierbij verschillende smaken en geuren combinaties in.
  • Doe beroep op je geheugen, denk na waar je die smaken of geuren reeds bent tegengekomen. Zo ontwikkel je jezelf.

 

3. Wees beleefd

  • Als je feedback geeft over een bier, of een discussie aangaat over smaak, wees dan steeds beleefd en objectief
  • Hou rekening met de gevoelens van de brouwer
  • Als je dus proeft, proef dan zoals je zou proeven als de brouwer bij je aan tafel zou zitten, blijf respectvol!
  • Als je een score geeft aan een bier, leg deze dan uit op een manier zoals je zelf feedback zou willen ontvangen. Oprecht, volledig en bruikbaar.
  • Als je klaar bent met het vormen van je oordeel, beïnvloed dan geen anderen die nog bezig zijn met proeven.

 

4. Wees eerlijk

  • Kijk steeds welke biersoort je beoordeelt, geef geen scores aan bieren als je geen ervaring hebt binnen deze biersoort.
  • Als je een slecht flesje zou hebben, beoordeel dit dan niet, proef dan een tweede en beoordeel dit opnieuw.
  • Laat je mening niet beïnvloeden door de brouwerij die het bier gebrouwen heeft, wees niet bevooroordeeld.

 

5. Vul zorgvuldig je proeffiche in

Jouw beschrijving geeft de brouwer een “snapshot” van hoe zijn bier was op het moment dat jij het geproefd hebt, hoe goed het bier paste in zijn stijl, of er afwijkingen op waren en hoe goed het was. Deze beschrijving kan een ervaren brouwer helpen om zijn werk te verbeteren.

  • Neem je tijd, vul alles zo volledig mogelijk in.
  • Beschrijf eerst het bier dat je aan het proeven bent, kijk daarna pas hoe het past binnen zijn stijl en of er afwijkingen op zijn.
  • Laat je niet beïnvloeden!
  • Geef de belangrijkste zaken die je herkent de hoogste scores op je proeffiche
  • Beschrijf ook de zaken die er niet zijn, als je een IPA aan het proeven bent en je mist bitterheid, geef dit bier dan hierop een lage score
  • Ontdek hoe de smaak van het bier zich ontplooit naarmate je het aan het proeven bent, of de schuim stevig blijft en wat de smaakevolutie is als de temperatuur stijgt.
  • Als je smaken of geuren herkent die niet op de proeffiche staan, noteer deze dan bij “notities”

 

6. Geef feedback!

  • Gebruik het “notities” vakje op je proeffiche!
  • Noteer hier kort wat je van het bier vond
  • Noteer op een beleefde manier de eventuele afwijkingen en beschrijf ze kort
  • Geef verbeterpunten, noteer wat jij een meerwaarde zou vinden aan dit bier

Hoe gedetailleerder je feedback, hoe beter. Als jij vindt dat het bier in een andere stijl beter zou passen, geef dit dan mee. Overleg nadat je je evaluatie gedaan hebt met anderen en discussieer over wat je wel en niet goed vond.

 

7. Geef een gepaste score

Geef een score aan het bier, houd hierbij rekening met de bierstijl, een geuze hoort zuur te zijn, een IPA bitter en een Special Belge moutig…